آنچه در WWDC24 گذشت
اپل به رسم هر ساله خود، در خرداد ماه اقدام به برگزاری کنفرانس توسعهدهندگان خود کرده و در این مراسم، از جدیدترین نرمافزارها و سیستمعاملهای خود، یعنی iOS، iPadOS، VisionOS و macOS رونمایی میکند. البته در برخی از این کنفرانسها نیز اقدام به عرضه محصولات سخت افزاری کرده که یکی از آنها، کنفرانس wwdc2023 بود. کنفرانس جهانی توسعه دهندگان ۲۰۲۴ این شرکت نیز در تاریخ ۲۱ خردادماه برگزار و در این مراسم از جدیدترین نسخههای سیستمعامل iOS، macOS، WatchOS و VisionOS 2 رونمایی شد.
اپل با کنفرانس جهانی توسعهدهندگان خود، همیشه سعی در به رخ کشیدن قدرت اکوسیستم نرمافزاری و سختافزاری خود بوده و کنفرانس WWDC24 نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. تب و تاب کنفرانس امسال به دلیل عرضه هدست ویژن پرو دست کمی از سالهای گذشته نداشته و در ادامه این مقاله در مورد این کنفرانس و خبرهای هیجانانگیز مربوط به آن، صحبت خواهیم کرد؛ بنابراین این مطلب را از دست نداده و با همراه بوده تا رویدادهای این کنفرانس را مرور کنیم.
معرفی Apple intelligence در کنفرانس WWDC24
اپل همیشه در کنفرانسهای خود یک سوپرایز داشته و One More Thing از زمان استیو جابز در این شرکت نهادینه شد. سورپرایز امسال نیز معرفی Apple intelligence در کنفرانس WWDC24 بود که البته کاربران زیادی انتظار آن را کشیده و کارشناسان نیز بر این عقیده بودند که اپل از هوش مصنوعی خود برای دستگاههای خود رونمایی میکند. هرچند که اپل دیرهنگام به میدان نبرد با رقبایی همچون مایکروسافت و گوگل وارد شد؛ اما بزرگترین مسئله و دغدغه کاربران را به خوبی در نظر گرفته و آن موضوع حریم شخصی است.
هوش مصنوعی اپل به شکل Private Cloud Compute بوده و تنها درخواستهای شما را در لحظه و بدون نگهداری اطلاعات، پردازش میکند. بزرگترین تحول این هوش مصنوعی، حضور Chat-GPT و OpenAI برای استفاده در سیری و قابلیت نوشتار خودکار است. این موضوع با توجه به تصاحب بخش عظیمی از این شرکت توسط مایکروسافت، یک همکاری استراتژیک بین این دو شرکت به حساب میآید.
قابلیت هایی همچون تولید تصاویر، متن، بهبود پاسخهای سیری و همچنین حضور در تمامی محصولات اپل، نقاط مهم این هوش مصنوعی بوده و به زودی در مورد این قابلیت، مقاله کاملی از دیجیلند منتشر خواهد شد.
معرفی iOS18 در کنفرانس WWDC24
معرفی iOS18 در کنفرانس WWDC24 را میتوان مهمترین بخش این همایش عنوان کرد. iOS18 مهمترین سیستمعامل فعلی اپل به حساب آمده، زیرا بیش از ۲ میلیارد دستگاه فعال با این سیستم عامل وجود داشته و تعداد کاربران زیادی که از این دستگاهها استفاده میکنند. به همین دلیل، تمرکز این شرکت بر سیستمعامل iOS به مراتب بیشتر بوده و با توجه به پیشرفت چشمگیر رقبایی همچون گوگل و سامسونگ در بحث پیاده سازی و استفاده از هوش مصنوعی در محیط سیستم عامل و برنامهها، اپل به ادغام بیشتر بحث هوش مصنوعی و استفاده حداکثری از موتور شبکه عصبی موجود در پردازنده محصولات خود پرداخته است.
از مواردی که در iOS18 و iPadOS18 تغییر کرده است، میتوان به لیست زیر اشاره کرد.
- قابلیت شخصی سازی و چینش برنامهها و ویجتها در محل دلخواه
- اضافه شدن حالت Dark و قابلیت Tint به آیکون برنامهها
- قابلیت گروه بندی، صفحه بندی و تغییر سایز کنترلرها در بخش Control Center
- اضافه شدن Control Gallery
- قابلیت شخصی سازی کوییک کنترل در لاک اسکرین
- قابلیت قفل برنامه
- قابلیت پنهان سازی برنامه
- گسترش قابلیت Tapbakcs در iMessage
- قابلیت ارسال پیام زمان بندی شده
- قابلیت فرمتینگ متن (شامل ایتالیک، آندرلاین و …)
- قابلیت Text Effects
- قابلیت ارسال پیامک و پیام iMessage به واسطه اتصال ماهوارهای (برای سری ۱۴ و ۱۵ آیفون)
- پشتیبانی از RCS
- قابلیت دستهبندی ایمیلها
- اضافه شدن Trail Map به Maps
- قابلیت Tap to Cash
- قابلیت پرداخت آنلاین توسط Apple Pay
- اضافه شدن قابلیتهای بیشتر به بلیطهای درون برنامه اپل پی
- اضافه شدن Game Mode
- بهبود طراحی برنامه Photos
به صورت کلی، تمرکز اپل روی بهبود تجربه کاربری و افزودن قابلیتهایی بوده که کاربران از این شرکت تقاضا کردهاند. این سیستمعامل در پاییز برای گوشیهای Xs، Xs Max، XR و مدلهای بالاتر با پردازنده A12 و جدیدتر، عرضه خواهد شد.
معرفی iPadOS 18 در کنفرانس WWDC24
در کنار iOS18، اپل قطعا معرفی iPadOS 18 در کنفرانس WWDC24 را در دستور کار خود دارد. این سیستمعامل که به نوعی زیرشاخه iOS است، برای تبلتهای این شرکت طراحی شده و بر اساس اعلام اپل در کنار تمامی قابلیت های جدید iOS 18، برنامه ماشین حساب نیز بعد از ۱۲ سال به این تبلتها اضافه شده است. در کنار آن حالت دست نویس نیز وجود داشته که در حل مسائل مختلف نیز به شما کمک میکند. همچنین قابلیت محاسبات دست نویس در برنامه نوت نیز اضافه شده است.
در بحث طراحی محیطی، اپل بالاخره از کپی محیط کاربری iOS که برای آیفون بوده، دست کشیده و زبانه شناور را در این سیستم عامل معرفی کرده که قابلیت گسترده شدن به Sidebar را دارد.
قابلیت SharePlay همااکنون امکان ریموت شدن به آیفون و آیپد را داشته و در کنار آن قابلیت کشیدن و نمایش قسمت مورد نظر خود را دارید.
همچنین برنامه Freeform قابلیت انتخاب بخش های مختلف بورد را دارید.
در نهایت writing script نیز در برنامه نوتز وجود داشته که به بهبود کارایی آن کمک کرده است.
در کنار همه موارد بالا، قابلیتهای هوش مصنوعی نیز با توجه به عرضه نسل جدید آیپد پرو با پردازنده M4 و حضور قویترین موتور پردازش عصبی در این پردازنده، میتواند قابلیتهای جدید و هیجانانگیزی را رقم زند.
معرفی WatchOS 11 در کنفرانس WWDC24
اپل واچ همیشه از محصولاتی بوده که مورد استقبال کاربران اپل قرار گرفته و این شرکت اقدام به معرفی WatchOS 11 در کنفرانس WWDC24 کرده است. مهمترین نکاتی که در این سیستم عامل حضور دارد، اضافه شدن Training Load بوده تا شدت و میزان تمرینهای شما را به شکل بهتری به شما نشان دهد. همچنین قابلیت شخصی سازی و مشاهده اطلاعات بیشتر در برنامه Fitness نیز از دیگر تغییرات مهم این نسخه از واچ او اس بوده است.
همچنین اپل برنامه Vitals را برای این نسخه عرضه کرده که علائم حیاتی شما در طول روز و خواب را نظارت کرده و در صورت وجود مشکل در ترند این علائم، به شما هشدار خواهد داد. در نهایت نیز شخصی سازی بیشتر در بخش watch face صورت گرفته که بیشتر مربوط به واچ فیسهای شخصی سازی شده با تصاویر کاربران است.
معرفی macOS Sequoia در کنفرانس WWDC24
سیستمعامل کامپیوترهای مک، یعنی مک او اس، قسمت مهم بعدی کنفرانس بوده و اپل معرفی mac OS 15 در کنفرانس WWDC 24 را به بهترین شکل انجام داد. در این سیستم عامل تمرکز اپل بیشتر روی بحث هوش مصنوعی خواهد بود و برخی از قابلیتهایی که پیشتر در ویندوز معرفی شده بود، در این سیستم عامل لحاظ شده است.
با توجه به معماری پردازندههای اپل و حضور موتور پردازش شبکه عصبی قدرتمند، قطعا اپل به دنبال استفاده بیشتر و بهینه از این قابلیت و کاربردی کردن آن برای کاربران است. همانند آنچه در بحث Co-Pilot در ویندوز و ادغام آن در برنامههای ادوبی مشاهده کردیم، اپل نیز سعی داشته تا قابلیتهای مرتبط با هوش مصنوعی را هرچه بیشتر در سیستم عامل خود استفاده کرده تا از رقبا عقب نماند.
اسم انتخاب اپل برای این نسخه از macOS، نام Sequoia بود که در امتداد سیرا ( یکی از نسخه های قبلی مک او اس) بوده و تمامی قابلیتهای عرضه شده در iOS، در نسخه جدید macOS نیز حضور داشته و در کنار آن قابلیتهای بیشتری به این سیستم عامل اضافه شده است.
قابلیت Continuity در این نسخه بهبود پیدا کرده و اضافه شدن iPhone Mirroring به این سیستم عامل اضافه شده و در زمان میرور شدن، صفحه نمایش قفل خواهد ماند. همچنین قابلیت استفاده از این ویژگی در کنار قابلیت Standby را دارد. این قابلیت شبیه به قابلیت قابلیت My Phone بود که ویندوز چند سالی است با کمک گوگل و سامسونگ آن را گسترش داده و به شکل محدود برای آیفون نیز کارایی دارد. همچنین این قابلیت اپل، امکان جابجایی فایلها بین دو دستگاه را امکان پذیر کرده است.
قابلیت بعدی، مدیریت پنجرهها بوده که بیش از پیش شبیه ویندوز شده و میتوان گفت اپل بالاخره تسلیم خواسته کاربران شده است. همچنین حضور شورتکات کیبورد و گزینه در منوی برنامهها، این قابلیت را بیش از پیش شبیه به ویندوز کرده است.
قابلیت Presenter Preview نیز برای پیشنمایش محتوا قبل از به اشتراک گذاری در برنامههایی مثل فیس تایم و زوم در نظر گرفته شده است. همچنین قابلیت جایگزینه پشت صحنه نیز برای کاربران فراهم شده است.
سافاری نیز ۴ ساعت زمان بیشتری برای استریم ویدیو در مقابل کروم داشته و طبق ادعای اپل، سریعـرین مرورگر جهان شده است. همچنین هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز در این نسخه اضافه شده است.
قابلیت گیمینگ مک نیز گسترش پیدا کرده و اکنون مک او اس می تواند به روزترین بازیهای پورت شده را با نرخ فریم بالا اجرا کند. همچنین ابزار game porting نیز به نسخه دوم خود ارتقا یافته تا قابلیتهای جدیدتر و بروزتری در آن حضور داشته و بازیهای بیشتری امکان اجرا روی مک را کسب کنند.
معرفی visionOS 2 در کنفرانس WWDC24
با معرفی هدست ویژن پرو اپل، انقلابی در دستگاههای پوشیدنی هوشمند به وجود آمد. حال با گذشت یک سال از عرضه آن، معرفی visionOS 2 در کنفرانس WWDC24انجام شد. اپل در نسخه اول باگها و مشکلات طراحی و کاربری زیادی داشت و با توجه به بازخوردی که از کاربران گرفته است، در نسخه جدید این سیستمعامل، اقدام به رفع آنها کرده و برنامه بیشتری از سبد برنامههای اپل را برای این عینک واقعیت افزوده عرضه کرد.
در این نسخه، برنامه Photos نیز دستخوش تغییرات مثبتی شده و مهمـرین تغییر آن، اضافه شدن قابلیت تولید تصاویر سه بعدی از کتابخانه تصاویر شما بوده که به لطف سیستم هوش مصنوعی جدید اپل، امکان پذیر شده است. همچنین امکان مشاهده گروهی عکسها با حضور آواتار مجازی دوستان در این نسخه حضور دارد.
ژستهای حرکتی جدید و کنترل بیشتر هدست ویژن پرو دیگر نکته مهم این آپدیت است. همچنین برای صفحه مجازی مک، قابلیت صفحه نمایش واید و اولتراواید نیز در نظر گرفته شده و تمامی پردازش تصاویر روی مک صورت میگیرد.
در کنار این موارد، قابلیت حالت قطار نیز به هدست اضافه شده تا کاربران در مسافرتهای خود نیز از ویژن پرو اپل به راحتی استفاده کنند. همچنین قابلیت ضبط و به اشتراک گذاری فیلمهای فضایی صبط شده روی ویمو و ادیت آن در قاینال کات پرو نیز در پاییز فراهم خواهد شد.
فرمت جدید Immersive Video نیز برای فراگیر بودن محتوای ویدیویی و حس حضور در صحنه، توسط اپل معرفی گردید.
برنامههای مختلف و متنوعی از سمت شرکتهای بزرگی همچون مایکروسافت در این نسخه عرضه شده و کتابخانه برنامههای این هدست در حال گسترش است.
سخن پایانی
کنفرانس WWDC24 در تاریخ ۲۱ خردادماه برگزار شد. اپل در کنفرانس سالانه WWDC24 خود از نسخههای جدید سیستمعاملهای iOS، iPadOS، macOS و VisionOS رونمایی کرد. در این بروزرسانیها، تمرکز اپل بر هوش مصنوعی و کاربردی سازی آن در سیستمعاملهای این شرکت است. در این مقاله به بررسی مراسم و اطلاعات منتشر شده از سیستمعاملهای جدید اپل که در کنفرانس WWDC رونمایی شدهاند، پرداختهایم.
2 دیدگاه ها
[…] مصنوعی اپل با نام Apple Intelligence در کنفرانس WWDC24 این شرکت معرفی شد. Apple Intelligence برای سیستمعاملهای macOS […]
[…] که در کنفرانس توسعه دهندگان اپل عنوان شد، هوش مصنوعی اپل با توجه به نیاز پردازشی بالا […]