نقد و بررسی بازی Alan Wake 2؛ بازی با ذهن مخاطب

 نقد و بررسی بازی Alan Wake 2؛ بازی با ذهن مخاطب

می‌خواهیم به نقد و بررسی بازی Alan Wake 2 برویم؛ عنوانی که قابل رقابت با شاهکارها و برترین آثار منتشر شده در نسل نهم کنسول‌های خانگی است و سطح جدیدی از کیفیت روایت داستانی، هنری و گیم پلی بازی‌ها را ارائه می‌دهد. با دی‌جی‌لند همراه شوید.

بازی Alan Wake 2 به راحتی یکی از بهترین بازی‌های ساخته شده توسط کمپانی فنلاندی Remedy است. اگر از طرفداران شماره اول بازی بوده باشید، بی‌شک برای ادامه این بازی خوش‌ساخت سیزده سال صبر کرده‌اید و منتظر ظهور یک شاهکار هستید، خیالتان راحت؛ زیرا الن ویک ۲ ارزش این همه صبر را دارد. با توجه به قیمت‌ بالای بازی‌ها، خرید بازی بدون اطمینان داشتن از کیفیت آن تا حد زیادی دشوار شده است؛ زیرا که همیشه نگران خواهید بود که آیا این بازی ارزش خرید را دارد یا ممکن است شما را متضرر کند.

برای رفع این نگرانی باید بگویم که با حضور سم لیک به عنوان کارگردان، کارگردان هنری و نویسنده اصلی که مغز متفکر پشت عناوینی مانند Max Payne و Control و شماره اول Alan Wake است، جایی برای نگرانی وجود ندارد. این بازی می‌تواند یکی از انتخاب‌های جدی برای کسب عنوان بازی سال (Game of the year) باشد. سعی داریم در این مقاله بدون فاش ساختن بخش‌های اصلی داستان به حال و هوای بازی الن ویک ۲ و جنبه‌های مثبت و منفی آن بپردازیم و المان‌های تاثیرگذار در تجربه‌ای که از اجرای بازی داشتیم، بیشتر صحبت کنیم.

بررسی ویدئویی بازی الن ویک ۲

پیش‌درآمدی بر داستان بازی Alan Wake 2: شروع یک کابوس

پیش از شروع بررسی بازی Alan Wake 2 می‌خواهیم نگاهی به داستان نسخه قبلی داشته باشیم. دنیای بازی الن وِیک از کارهای نویسندگان بزرگ ژانر وحشت از جمله استیون کینگ الهام گرفته است. این بازی با تاثیر گرفتن از فیلم‌ها و سریال‌هایی مانند کارآگاه حقیقی (True Detective)، رز سرخ (Rose Red)، توئین پیکس (Twin Peaks)، منطقه نیمه‌روشن (Twilight Zone) و IT تجربه بازی در شهر کوچک برایت فالز را برای طرفداران این سبک به‌خصوص، جذاب کرده و آن را به سمت و سویی سحرآمیز هدایت می‌کند. شاید بتوان گفت که جادوی اصلی بازی که می‌تواند مخاطب را ساعت‌ها درگیر خود کند، روند روایی مرموز و راز آلود آن است.

در شماره اول الن ویک، داستان بازی با روایت اتفاقاتی از زندگی شخصی الن، شخصیت اصلی داستان شروع می‌شود؛ اتفاقاتی که رفته رفته، جنبه‌های ترس، خشونت و تلاش برای بقا به خود می‌گیرند و هر بار مخاطب را با اتفاقات جدید، شگفت‌زده می‌کنند. الن، نویسنده‌ای کارکشته با آثار پرفروش است که دچار وضعیتی به نام سد نویسنده (Writer’s block) شده و نمی‌تواند هیچ داستانی را به انتها برساند. برای اینکه بتواند این مشکل را پشت سر بگذارد همراه همسر خود به شهر کوچک و خوش آب و هوای برایت فالز سفر می‌کند تا شاید محیط شهر و فضای آرامش‌بخش آن، چشمه خلاقیتش را دوباره بجوشاند؛ از این قسمت به بعد است که داستان و روایت تاریک بازی خود را نمایان می‌کند.

 

نقد و بررسی بازی الن ویک 2 - داستان بازی Alan Wake

شهر برایت فالز دارای نیرویی عجیب است که توسط ناخودآگاه جمعی انسان‌ها به وجود آمده است. این نیرو روی داستان‌های الن تاثیر گذاشته و آن‌ها را وارد واقعیت می‌کند؛ شخصیت‌های کتاب الن وِیک زنده می‌شوند و تلاش می‌کنند تا خالق خودشان یعنی الن را بکشند. همسر الن بر اساس اتفاقات نوشته شده در داستان، در نواحی مربوط به دریاچه برایت فالز ناپدید می‌شود؛ الن که تحمل از دست دادن همسر خود را ندارد، با نوشتن پایان دیگری برای داستانش جای خود را با همسرش عوض می‌کند، او را نجات داده و خود در مکانی به نام «مکان تاریکی» گرفتار می‎‌شود. شماره اول بازی Alan Wake از هنرمندانه‌ترین پیچش‌های داستانی بهره برده بود که گیمر را از شروع تا پایان بازی روی صندلی میخکوب می‌کرد.

تغییرات بازی Alan Wake 2 در مقایسه با نسخه قبلی

بازی Alan Wake 2 تفاوت‌هایی زیادی با شماره اول خود دارد؛ درواقع سازندگان تلاش کرده‌اند فرمول قبلی را حفظ کرده و به آن، المان‌های اکشن و ماجراجویی بیشتری را اضافه کنند. برای انجام این کار نیز اجازه کنترل شخصیت‌ جدیدی به نام ساگا اندرسون به شما داده می‌شود که مامور FBI است. ساگا وظیفه دارد در مورد اتفاقات عجیبی که در برایت فالز افتاده است، تحقیق کند. الن در پایان بازی اول ناپدید می‌شود و در شماره دوم ساگا در تلاش است تا علت ناپدید شدن او را کشف کند. البته نگران نباشید اگر داستان Alan Wake 1 را نمی‌دانید، ساگا مانند یک پل شما را از بازی اول به بازی Alan Wake 2 متصل می‌کند؛ در نتیجه نیازی نیست که حتما شماره اول را بازی کرده باشید؛ ماجراهای قبل به شکلی زیبا در شماره دوم الن وِیک توضیح داده می‌شوند. ناگفته نماند که پیچش‌های داستانی در Alan Wake 2 نیز به زیبایی شماره پیشین هستند؛ حتی در بسیاری از مواقع از آن بهتر عمل کرده‌اند و این قدرت نویسندگی سم لیک را به نمایش می‌گذارد.

در این مقاله سعی بر آن است که داستان بازی لو نرود تا بتوانید از شاهکار جدید شرکت رمدی لذت بیشتری ببرید. مدتی که از انتشار این بازی بگذرد بی‌شک مقاله‌ای عمیق در مورد داستان گیرا و منسجم هر دو بازی خواهیم نوشت؛ زیرا که نمادشناسی و فلسفه دو عضو جدانشدنی از داستان Alan Wake هستند. نکته مثبت بازی نیز پایان‌بندی جذاب و منسجم آن است که باعث می‌شود پرسش‌های پیش آمده در ذهن گیمر به پاسخی مناسب برسند و نقطه کوری در ذهن مخاطب باقی نماند.

بررسی بازی Alan Wake 2 - مانند یک سریال تلویزیونی

بررسی بازی Alan Wake 2 مانند یک سریال تلویزیونی

بارزترین ویژگی  هر دو بازی Alan Wake  ساختار اپیزودی آن‌هاست. در پایان هر اپیزود یک موسیقی پخش می‌شود که داستان آن اپیزود را در خود روایت می‌کند. استفاده از موسیقی در پایان هر قسمت یکی از هوشمندانه‌ترین کارهایی است که می‌توان برای القای حس و مفهوم آن قسمت از داستان انجام داد. این روند در بازی Alan Wake 2 نیز در نظر گرفته شده است و روایت بازی را به یک سریال تلویزیونی شبیه می‌کند. هنگامی که موسیقی شروع به پخش شدن می‌کند، متوجه خواهید شد که به پایان آن قسمت رسیده‌اید و باور کنید که موسیقی‌ها طوری احساس شما را به عنوان یک مخاطب برانگیخته می‌کنند که ترجیح می‌دهید از جای خود برخاسته و بازی را ایستاده دنبال کرده و هیجان خود را نشان دهید.

شاید بتوان روایت داستانی را یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مثبت دانست که باعث شده بررسی بازی Alan Wake 2 برای هر منتقدی جذاب شود و به گیمرها نوید این موضوع را دهند که قرار است یک شاهکار را تجربه کنند؛ شاهکاری که حتی برای منتقدان سرسخت که بازی‌های ویدئویی را هنر نمی‌دانند، نشان دهد سخت در اشتباه هستند و باید در افکار خود بازنگری جدی داشته باشند.

بررسی بازی Alan Wake 2 - روایت داستانی بازی الن ویک 2

بررسی گیم‌پلی بازی Alan Wake 2

شما در نقش یک مامور FBI می‌توانید بارها به ویدیوها، مدارک و سرنخ‌هایی که پیدا کرده‌اید نگاه کنید. می‌توانید با قابلیت ویژه‌ای که ساگا اندرسون دارد، وارد ذهن افراد کلیدی بازی شده و ذهنشان را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید برای ادامه مسیر خود سرنخ جمع کنید؛ در واقع شما هر جای بازی که باشید می‌توانید وارد فضای ذهن خود ساگا شده و از دیوار سرنخ‌ها استفاده کنید تا به جزئیات بیشتری پی ببرید. الن نیز مانند ساگا مکانی برای تفکر دارد که در بازی به آن Writer’s Room یا اتاق نویسنده گفته می‌شود.

از آنجایی که سبک بازی، ترس و بقاست، انتظار می‌رود در سراسر آن منابع محدودی را داشته باشیم؛ زیرا که محدودیت در منابعی مانند مهمات می‌تواند با بالا بردن وخامت وضعیت، میزان استرس و ترس را در بازی دوچندان کند؛ البته در حالت آسان، بازی کمی بخشنده‌تر شده و منابع بیشتری را سر راه شما قرار می‌دهد. در ضمن جان کاراکترهای بازی زیر نور دوباره پر می‌شود و تنها گاهی اوقات به Health Kit نیاز خواهید داشت. نور یار شما خواهد بود.

چیزی که شاید برخی از گیمرها را اذیت کند نداشتن Mini Map و قابلیت سفر سریع یا همان Fast Travel است.  بی‌شک نداشتن این قابلیت‌ها صرفا یک تصمیم هنری است که توسط آقای سم لیک گرفته شده تا بازی واقعی‌تر از اکثر بازی‌های این سبک باشد و انصافا هم به خوبی عمل کرده است. ندیدن مینی مپ در پایین یا بالای صفحه به شما کمک می‌کند که بیشتر در محیط بازی غرق شوید و تجربه‌ای واقعی داشته باشید. نبود Fast Travel نیز با مجبور کردن شما برای عبور از مسیرهایی که قبلا از آن‌ها گذشته‌اید، این حس را القا می‌کند که خطر همیشه در کمین است و شما راه فراری از آن ندارید. شاید اگر در انجام بازی‌های ترسناک تازه‌کار هستید، این موارد در بازی Alan Wake 2 شما را آزار دهد؛ ولی اگر از طرفداران این سبک باشید، تصمیم سم لیک شما را خوشحال خواهد کرد.

خرید انواع کنسول بازی در فروشگاه دی‌جی‌لند

در طی بازی می‌توانید قابلیت‌های ذهنی ساگا را با حل کردن پازل‌های گوناگون تقویت کنید. پرونده‌سازی‌ها، اتاق فکر ساگا، زدن رد سرنخ‌ها تا حدی خوشایند هستند که حس کارآگاه بودن را در دل شما زنده می‌کنند. بازی Alan Wake 2 با قرار دادن المان‌های کارآگاهی در گیم‌پلی خود به زیباترین حالت ممکن، سبک جنایی را با سبک ترس و بقا ادغام کرده است. در بازی به شدت به چراغ قوه خود نیاز خواهید داشت؛ زیرا که تنها در جهت بهتر دیدن اطراف استفاده نشده و برای از بین بردن دشمنان، حکم سلاح را دارد؛ پس بهتر است همیشه حواستان به باتری چراغ‌قوه باشد.

در بازی Alan Wake 2 باید داستان را از دید خود الن و ساگا پیش ببرید. در قسمت‌هایی از بازی که با ساگا بازی می‌کنید ماموریت‌های بعدی خود را از طریق ورق‌های تایپ شده توسط الن که در Dark Place نوشته شده است، پیدا می‎کنید؛ در واقع الن در نوشته‌هایش حرکت بعدی شما را پیشبینی می‌کند. در قست‌هایی که با الن بازی می‌کنید باید از دل تاریکی عبور کنید و داستان خود را برای رهایی از Dark Place بارها بنویسید. بازی به شما اجازه می‌دهد که داستان را تغییر داده و مسیرهای جدید را برای فرار ایجاد کنید. دیدن تغییر محیط بعد بازنویسی متن داستان‌ها توسط الن، شما را به یاد تغییرات محیطی بازی Control خواهد انداخت؛ به هر حال این دو بازی دارای یک جهان مشترک هستند و الن در بازی کنترل ردپایی پررنگ دارد.

بررسی بازی Alan Wake 2 - گرافیک و طراحی صدا در بازی Alan Wake 2

گرافیک و طراحی صدا در بازی Alan Wake 2

طراحی مراحل بازی به لطف پیشرفت در ساخت بازی‌هایی ویدیویی، خیره‌کننده است. بعد از گذشت سه سال از ورود بازی‌ها به نهمین نسل، تازه شاهد یک تغییر بزرگ گرافیکی هستیم. از آنجایی که نور و تاریکی مهمترین المان‎‌های بازی Alan Wake 2 هستند، سازندگان بازی با وسواس بسیار زیادی روی نورپردازی بازی کار کرده‌اند. طراحی صدای بازی به کمک جلوه‌های بصری بی‌نظیر بازی آمده و تجربه ترس را چندین مرحله بالاتر برده است. سکانس‌های لایو اکشن هم در بازی وجود دارند و با بازیگران و فیس مدل‌های اصلی Alan Wake 2 اجرا شده‌اند. این لایو اکشن‌ها شاید در بازی‌هایی که با بودجه‌های بالا ساخته می‌شوند، کاربردی نداشته باشد و بازی را در نظر مخاطب کم ارزش نشان دهند؛ ولی در مورد Alan Wake 2 نه تنها بازی را کم ارزش نکرده‌اند بلکه حس زنده بودن کاراکترها را بیشتر به مخاطب القا می‌کنند و کاملا با محیط اصلی بازی همسو هستند.

بررسی بازی Alan Wake 2 و ناخوداگاه جمعی

بازی Alan Wake 2 و ناخودآگاه جمعی

شما در الن وِیک همیشه در حال فرار از تاریکی به سوی روشنایی هستید. این نوع فرار از تاریکی می‌تواند ریشه در دل بچگی‌هایمان داشته باشد. خیلی از ما وقتی که سن کمی داشتیم همیشه از تاریکی به سمت نور فرار می‌کردیم؛ برای مثال برای گذاشتن زباله در سطل‌ سر کوچه از کنار درب خانه تا نزدیک‌ترین تیر برق می‌دویدیم تا از هیولاهای پنهان در تاریکی فرار کنیم. معتقدم که این ترس، ترسی همگانی بوده است و شاید جایی در دل ناخودآگاه جمعی نوع بشر داشته باشد، چیزی که کل داستان بازی Alan Wake حول محور آن می‌گردد.

بعد از گذشت بیش یک دهه از عرضه بازی Alan Wake 1 شرکت رمدی دنباله‌ای را ارائه داد که کسی فکر نمی‌کرد به این خوبی باشد. در واقع همه تصور می‌کردند که ادامه چنین شاهکاری کار هر کسی نیست؛ سم لیک، کسی که برای اولین بار برای توضیح مباحث پیچیده روان‌شناسی از مدیوم بازی استفاده کرد و دنیای خواب را به وسیله علم و فلسفه به تصویر کشید، ثابت کرد که می‌تواند موفقیت‌های خود را بارها تکرار کند و هر بار بنچمارک جدیدی به دنیای بازی‌های ویدیویی بیفزاید. هر بار با خلق یک بازی جدید دنیایی بسازد که برای ساخت بازی‌های افراد دیگر الهام بخش باشد.

برخی از گیمرها به سم لیک در زمینه نوشتن داستان لقب کریستوفر نولان بازی‌های ویدیویی را داده‌اند. بسیاری نیز بازی‌هایی که توسط Sam Lake در شرکت رمدی ساخته می‌شود را به علت پیچیدگی داستان نمی‌پسندند؛ ولی حقیقت این است که بازی‌های آقای لیک از اعماق ذهنی می‌آیند که همیشه با پاسخ‌هایی کم‌نظیر به پرسش‌های مخاطب، ذهن او را اغنا می‌کند. بازی Alan Wake 2 یک شاهکار روایی است که بعد از تمام شدن، مدت‌ها همراه مخاطب می‌مانند و در اعماق ذهن او به زندگی خود ادامه می‌دهد. امیدواریم مقاله نقد و بررسی بازی Alan Wake 2 برایتان مفید واقع شده باشد.

امتیاز بازی Alan Wake 2

علیرضا چرمچی

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *