هارد SSD یا HDD، کدام برای سیستم شما بهتر است؟

 هارد SSD یا HDD، کدام برای سیستم شما بهتر است؟

اگر در پی ارتقای سیستم خود هستید، گزینه‌های بسیاری برای رسیدن به این هدف وجود دارند. یکی از مهم‌ترین این گزینه‌ها، ارتقای هارد درایو کامپیوتر است. به احتمال زیاد هنگام ارتقای کامپیوتر خود از اطرافیان شنیده باشید که هارد SSD، سرعت کامپیوتر شما را بالاتر می‌برد؛ اما هارد دیگری به‌نام HDD هم وجود دارد. به‌نظر شما کدام یک بهتر است؛ هارد SSD یا هارد HDD؟ در این مقاله به مقایسه تفاوت هارد SSD و HDD می‌پردازیم تا مطمئن شویم کدام برای سیستم شما مناسب‌تر است.

هارد SSD یا HDD؟ کدام یک برای شما مناسب‌تر است؟

اگر نمی‌دانید هارد SSD یا هارد HDD بخرید باید به شما بگوییم که همه چیز به نوع کاربرد و نیاز شما بستگی دارد! به‌طور کلی اگر قصد خرید هارد اکسترنال دارید، بدون‌شک هارد HDD را به شما پیشنهاد می‌دهیم. از آنجا که قرار نیست دائما از هارد اکسترنال استفاده کنید، پس نیازی نیست به سرعت آن اهمیت زیادی بدهید. مگر اینکه بخواهید یک هارد اکسترنال با سرعت بالا بخرید. در عوض برای خرید هارد اینترنال، هارد SSD را پیشنهاد می‌دهیم.

با خرید هارد SSD می‌توانید سرعت سیستم یا لپ‌تاپ خود را در انتقال دیتا افزایش دهید. قیمت این هارد تقریبا دو برابر هارد HDD و طول عمر آن زیادتر است. بنابراین اگر به طول عمر بالا و سرعت بیش‌تر اهمیت می‌دهید، خرید هارد SSD را پیشنهاد می‌دهیم. به‌خصوص اگر قرار است لپ‌تاپ را در حالت روشن زیاد جابه‌جا کنید. در عوض اگر بودجه کمی دارید و می‌خواهید دیتای زیادی ذخیره کنید، خرید هارد اکسترنال یا همان هارد HDD را پیشنهاد می‌دهیم.

هارد HDD

هارد HDD چیست و چگونه کار می‌کند؟

آن هارد معروف و سنتی که روی سیستم شما به‌صورت عادی از قبل نصب شده، HDD نام دارد. HDD مخفف عبارت Hard Disk Drive است. همان درایو سخت و دایره شکلی که تمامی اطلاعات شما را در خود نگه می‌دارد. هرچه سرعت گردش این نوع هارد بالاتر باشد، سرعت انتقال اطلاعات هم بالاتر می‌رود. سرعت هارد تاثیر بسزایی روی عملکرد سیستم شما دارد. برای مثال اگر هاردی با سرعت بالا داشته باشید، نرم‌افزار‌ها با سرعت بالاتری اجرا خواهند شد. بیش‌تر هارد دیسک‌های HDD از طریق یک درگاه SATA به مادربورد متصل می‌شوند. ماردبورد‌های جدیدتر از تکنولوژی SATA III بهره می‌برند. این تکنولوژی در بالاتر رفتن سرعت این نوع هارد بسیار تاثیر داشته است. 

به‌طور کلی اگر برای انتخاب میان هارد SSD یا هارد HDD به مشکل خوردید، باید بگوییم که هارد HDD یک فضای ذخیره‌سازی ثابت است که اطلاعات را بر پایه گردش یک دیسک مکانیکی ذخیره می‌کند. این نوع هارد هنوز در میان لپ‌تاپ‌ها و کامپیوتر‌های امروزی کاربرد دارد و به‌صورت اینترنال و اکسترنال استفاده می‌شود. از طرفی در مدل‌های اینترنال تا ۲ ترابایت و در مدل‌های اکسترنال تا ۲۰ ترابایت ظرفیت دارد.

بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام نصب هارد SSD در پلی‌استیشن ۵!

 

هارد SSD

هارد SSD چیست و چگونه کار می‌کند؟

روند جایگزینی هارد‌های HDD با SSD سرعت گرفته است. کاربران، بیش‌تر به استفاده از این مدل هارد تمایل دارند. اگر لپ‌تاپ جدیدی دارید، به احتمال زیاد دارای هارد SSD است. برخلاف هارد HDD، هارد‌های Solid State هیچ‌گونه قطعه متحرکی ندارند. در عوض از چیپست‌های حافظه فلش برای ذخیره اطلاعات استفاده می‌کند. هرچه تعداد این چیپ‌ها بیش‌تر باشد، مقدار حافظه SSD هم بیش‌تر می‌شود. این نوع هارد به‌دلیل نداشتن قسمت‌های متحرک از مقاومت بیش‌تری برخوردار هستند.

هارد‌های SSD مانند HDD از طریق درگاه SATA به مادربورد متصل می‌شوند. اتصال هارد HDD از طریق درگاه SATA یک مزیت است؛ زیرا هارد از این طریق می‌تواند تا ۱۵۰ مگابایت بر ثانیه سرعت انتقال و خواندن اطلاعات را به همراه داشته باشد. این در حالی است که هارد‌های SSD دارای سرعت به مراتب بالاتری هستند. برای اینکه بتوان از نهایت سرعت SSD‌ها استفاده کرد، درگاه ویژه‌ای برا‌ی این نوع هارد در نظر گرفته شده است. درگاه ارتباطی M۲ قدرت استفاده از نهایت توان SSD‌ها را ایجاد ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: بهترین لپ تاپ برای کارهای گرافیکی تا ۳۵ میلیون تومان

 

تفاوت‌های کلیدی بین HDD و SSD؛ بررسی ۱۲ تفاوت هارد اکسترنال و اینترنال

اگر هنوز نمی‌دانید هارد SSD یا هارد HDD بخرید، بهتر است با تفاوت‌های این دو بیش‌تر آشنا شوید. ابتدا باید بدانید هر دو حافظه توانایی ذخیره‌سازی دیتا را دارند. همچنین می‌توانند به بوت شدن سیستم و اطلاعات آن کمک کنند‌. در واقع هردو هارد SSD و هم هارد HDD به‌صورت اکسترنال و اینترنال کاربرد دارند و به‌صورت همزمان قابل استفاده هستند. باوجوداین، بعضی افراد ترجیح می‌دهند فقط از یک فضای ذخیره‌سازی استفاده کنند‌. به‌طور کلی چند تفاوت‌های مهم و اساسی HDD و SSD عبارتند از:

هارد SSD یا HDD

۱. مصرف انرژی هارد SSD و HDD

در بحث انتخاب هارد SSD یا هارد HDD یکی دیگر از نکات مهم توجه به مصرف انرژی است. به‌طور معمول هارد دیسک‌های SSD مصرف انرژی پایینی دارند؛ از این رو طول عمر باتری را افزایش می‌دهند. همچنین با کاهش زمان دسترسی به داده‌ها، انرژی بوت شدن را ذخیره می‌کنند. در حالی که هارد دیسک‌های HDD با برخورداری از دیسک‌های چرخان مصرف انرژی بیش‌تری دارند.

۲. تفاوت هارد SSD و HDD مقاومت در برابر لرزش و ضربه

هاردهای HDD که از دیسک‌های چرخان استفاده می‌کنند، به دلیل داشتن قطعات متحرک، بیشتر در معرض آسیب‌دیدگی در برابر ضربه و لرزش قرار دارند. اما SSDها به دلیل ساختار بدون قطعه متحرک، از نظر مقاومت در برابر این عوامل بسیار مقاوم‌تر هستند. هارد SSD در برابر لرزش و ضربه مقاومت بالایی دارد. در حالی که هارد HDD با داشتن قطعات متحرک حساس است و نباید در معرض افتادن یا ضربه دیدن قرار بگیرد.

۳. مقایسه هارد داخلی و خارجی از نظر توان مصرفی

وقتی صحبت از مصرف انرژی می‌شود، HDDها درست مثل یه خودروی قدیمی کاربراتوری هستند که برای چرخیدن دیسک‌های مکانیکی، برق بیشتری می‌طلبند. در مقابل، SSDها مثل ماشین‌های برقی، کم‌مصرف و بهینه‌اند، چون خبری از قطعات مکانیکی در آن‌ها نیست. به همین دلیل، SSD‌ها نه‌تنها مصرف برق کمتری دارند، بلکه کمتر هم گرم می‌شوند. توان مصرفی هارد HDD نسبت به SSD بالاتر است؛ زیرا قطعات متحرک دارد.

۴. وزن؛ تفاوت ظاهری هارد HDD و SSD

هارد HDD به‌دلیل داشتن قطعات پلاستیکی و فلزی در مقایسه با هارد HDD وزن بیش‌تری دارد. این ویژگی برای کسانی که لپ‌تاپ‌های سبک و قابل حمل می‌خواهند یا در سفر به راحتی نیاز به فضای ذخیره‌سازی دارند، بسیار مهم است. بنابراین، اگر برای سرعت بالا و وزن کم به دنبال گزینه‌ای مناسب هستید، SSD می‌تواند همراه ایده‌آلی برای شما باشد.

۵. مقایسه هارد SSD و HDD از نظر ذخیره‌سازی اطلاعات

SSDها با سرعت بالا و مقاومت در برابر ضربه، گزینه‌ای ایده‌آل برای کسانی هستند که سرعت و دوام برایشان مهم است. از طرف دیگر، HDDها با ظرفیت بالا و قیمت مناسب، انتخابی اقتصادی برای ذخیره اطلاعات حجیم به حساب می‌آیند. با توجه به حساسیت بالای هارد HDD در برابر لرزش و ضربه، امکان Head Crash یا از دست رفتن دیتا‌های هارد وجود دارد. در حالی که قابلیت اطمینان هارد SSD بسیار زیاد است. 

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید بهترین لپ تاپ های دانشجویی

 

۶. سرعت خواندن و نوشتن هارد اکسترنال و اینترنال

یکی از عوامل موثر در انتخاب هارد SSD یا هارد HDD سرعت خواندن و نوشتن است که در هارد SSD به مراتب بیش‌تر از هارد HDD است. سرعت خواندن SSD به‌طور متوسط ۵۵۰ مگابایت بر ثانیه است، در حالی که سرعت خواندن و نوشتن در HDD بین ۱۲۰ تا ۱۲۵ مگابایت بر ثانیه محاسبه شده است.

۷. مقایسه سرعت پردازش هارد SSD و HDD

SSD به لطف تکنولوژی فلش مموری، چندین برابر سریع‌تر از HDD عمل می‌کند؛ یعنی ویندوز در چند ثانیه بوت می‌شود، برنامه‌ها مثل برق باز می‌شوند و انتقال فایل‌ها در چشم بر هم زدنی انجام می‌شود. اما در طرف مقابل، HDD با وجود ظرفیت بالاتر و قیمت مناسب‌تر، همچنان از تکنولوژی دیسک‌های مغناطیسی استفاده می‌کند که سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات را کندتر می‌کند. در هارد SSD سرعت باز کردن فایل‌ها بالا بوده و به‌طور متوسط کمتر از ۰.۱ ثانیه طول می‌کشد.

۸. مقایسه عملکرد هارد SSD و HDD

یکی از معایب هارد HDD در مقابل SSD مربوط به عملکرد آن است. هارد SSD از نظر عملکرد می‌تواند تمام کار‌هایی را که یک هارد دیسک باید بتواند، انجام دهد. البته به‌جای ذخیره‌سازی اطلاعات روی دیسک مغناطیسی، دیتا‌ها را روی حافظه‌های فلش متصل به هم ذخیره می‌کند. تراشه‌های SSD امکان اتصال مستقیم به مادربورد را دارند. به‌علاوه این حافظه‌ها با برخورداری از فناوری‌های جدید بسیاری از محدودیت‌های هارد دیسک‌های مرسوم را از میان برداشته‌اند. وقتی سیستم عامل و نرم‌افزار‌های کاربردی روی هارد SSD نصب شوند، با سرعتی فوق‌العاده به اجرا درمی‌آیند. در حالی که HDD‌ها به‌عنوان هارد دیسک مکانیکی و با برخورداری از قطعات متحرک، عملکرد کندتری دارند.

۹. مقایسه هارد اینترنال و اسکترنال از نظر حداکثر ظرفیت

ظرفیت ذخیره‌سازی SSD و HDD فرق می‌کند.  ظرفیت هارد SSD حداکثر تا ۳۰ ترابایت و ظرفیت هارد HDD حداکثر تا ۲۰ ترابایت است. اگر به ظرفیت بالا اهمیت می‌دهید، هارد SSD انتخاب بهتری محسوب می‌شود.

۱۰. تفاوت هارد SSD و HDD از نظر هارد SSD و HDD

پس از مقایسه عملکرد هارد SSD و HDD باید طول عمر این دو حافظه را در نظر بگیرید. با توجه به اینکه در ساخت هارد HDD از قطعات مکانیکی استفاده می‌شود، طول عمر آن نسبت به هارد SSD کم‌تر است. البته عمر مفید دقیق این حافظه به مقدار استفاده و میزان انتقال دیتا بستگی دارد. طبق اطلاعات موجود طول عمر هارد SSD بین ۵ تا ۱۰ و طول عمر هارد HDD بین ۳ تا ۵ سال است. همچنین هارد اکسترنال نسبت به هارد اینترنال عمر مفید بیش‌تری دارد.

۱۱. مقایسه قیمت هارد‌های SSD و HDD در بازار

یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌ها میان هارد SSD یا هارد HDD جدا از سرعت، قیمت به ازای هر گیگابایت است. به‌طور معمول قیمت هارد‌های SSD بیش‌تر از HDD است. البته این تفاوت قیمت بین SSD SATA و SSD M۲ هم دیده می‌شود. اگر می‌خواهید برای خرید هارد هزینه کم‌تری را متقبل شوید، بهتر است به‌سراغ هارد‌های HDD بروید. اگر قرار است اطلاعات مهمی را در هارد ذخیره کنید، SSD‌ها گزینه‌های ایمن‌تری هستند. برای اطلاع از قیمت هارد SSD و HDD به فروشگاه دیجی‌ لند مراجعه کنید. 

۱۲. مقایسه سرعت هارد SSD و HDD در اجرای ویندوز و نرم‌افزار‌ها

سرعت هارد SSD در مقایسه با HDD بزرگ‌ترین تفاوت این دو است. حال که دیگر برای استفاده از SSD نیازی به درگاه ارتباطی SATA نداریم و مانعی سر راه نیست، این تفاوت بیش از پیش جلوه‌گر شده است. سرعت هارد‌های HDD به‌واسطه میزان چرخش دیسک در دقیقه محاسبه می‌شود. واحد اندازه‌گیری این سرعت، RPM است. ارزان‌ترین هارد HDD دارای سرعت ۵۴۰۰ RPM و بهترین هارد HDD دارای سرعت ۷۲۰۰ RPM است که توانایی انتقال ۱۵۰ مگابایت در ثانیه را دارد.

از آنجایی که SSD‌ها دارای دیسک گردان نیستند، پس واحد اندازه‌گیری RPM دیگر کارایی ندارد. در این مورد درگاه اتصال به مادربورد در بالاتر رفتن سرعت تاثیر بیش‌تری دارد. هارد‌های SSD با درگاه SATA و محدودیت‌هایی که دارند، سرعت خوانش و انتقالی آن‌ها به ۶۰۰ مگابایت بر ثانیه می‌رسد. درگاه‌های M۲ با برداشتن محدودیت SATA، این مقدار را تا ۲.۲ گیگابایت بر ثانیه بالا برده‌اند. اگر صحبت از بهترین سرعت و عملکرد به میان آید، بی‌شک SSD برنده بازی است. SSD حتی مصرف برق کم‌تری هم دارد.

بررسی مزایا و معایب هارد‌های SSD و HDD

برای انتخاب بین هارد SSD یا هارد HDD لازم است که با مزایا و معایب هر کدام آشنا شویم. اول اینکه HDD یک هارد دیسک در حال چرخش است که فضای ذخیره‌سازی آن از ۵۰۰ گیگابایت شروع شده و به ۴ ترابایت می‌رسد. همچنین قیمت آن نسبت به هارد SSD کم‌تر است؛ اما در عوض سرویس میزبانی بر پایه HDD عملکرد پایینی دارد. امنیت این هارد هم برخلاف حافظه حالت جامد برای نگهداری از اطلاعات کم است.

در مقابل هارد SSD را داریم که در آن هیچ نوع حرکت مکانیکی دیده نمی‌شود. سرویس میزبانی بر پایه هارد SSD دارای عملکرد سریع به میزان ۱۰۰ برابر از هارد‌های دیگر است. به‌علاوه این حافظه سرعت بالایی در انتقال اطلاعات دارد. در واقع عمر مفید SSD در مقایسه با HDD بیش‌تر و مصرف برق آن کم‌تر است.

یکی دیگر از مزایای هارد SSD نسبت به HDD هم این است که گرمای ‌کم‌تری تولید می‌کند و مقاومت بیش‌تری نسبت به شوک فیزیکی دارد. البته هزینه آن بسیار بالا و فضای ذخیره‌سازی آن محدود است. در ادامه با یک جدول، مزایا و معایب هارد‌های SSD و HDD را بررسی کردیم:

 

مزایا

معایب

هارد SSD

سرعت خواندن و نوشتن بالا، مقاومت در برابر ضربه و جابه‌جایی، تاخیر کم، عملکرد بی‌صدا، سرعت پردازش بالا، مصرف پایین انرژی، وزن سبک، طول عمر بالا، سرعت بالا در انتقال دیتا

عدم بازیابی اطلاعات، ظرفیت کم‌تر، کاهش پیدا کردن سرعت در طول زمان، قیمت بالا

 

هارد HDD

قیمت مقرون‌به‌صرفه، ظرفیت بالا، عمر مفید طولانی، سازگاری با انواع سیستم‌ها

سرعت پایین، مصرف انرژی زیاد، تولید صدا، تولید گرما، وزن سنگین، توان مصرفی بالا

راهنمای انتخاب بین هارد SSD و HDD

برای انتخاب میان هارد SSD یا هارد HDD باید به بودجه و نیاز‌های خود توجه کنید. برای مثال اگر به سرعت و عملکرد بالای سیستم عامل و نرم‌افزار‌ها اهمیت می‌دهید، بهتر است هزینه بیش‌تری بپردازید و هارد SSD بخرید. اگر دوست دارید با قیمت مناسب فضای ذخیره‌سازی بیش‌تری در اختیار داشته باشید، خرید هارد HDD را پیشنهاد می‌دهیم.

بهترین انتخاب بین هارد SSD و HDD هارد SSD است اگر:

  • سرعت پردازش بالا می‌خواهید.
  • به عمر مفید بیش‌تر اهمیت می‌دهید.
  • قصد دارید لپ‌تاپ خود را در حالت روشن جابه‌جا کنید.
  • می‌خواهید سرعت لپ تاپ قدیمی خود را افزایش دهید.

از طرفی بهترین انتخاب، هارد HDD است اگر:

  • بودجه محدودی دارید.
  • به‌دنبال هارد اکسترنال هستید‌.
  • می‌خواهید دیتای زیادی ذخیره کنید.

تفاوت هارد SSD و HDکدام نوع هارد برای لپ‌تاپ مناسب‌تر است؟

اگر بخواهیم از میان هارد SSD یا هارد HDD بهترین گزینه را با توجه به سرعت پیشنهاد دهیم، هارد SSD بهترین انتخاب است. این حافظه سرعت بالاتری دارد و به پردازش سریع‌تر نرم‌افزار‌ها و بازی‌ها کمک می‌کند. از طرفی این نوع هارد دیسک فاقد قطعات مکانیکی است و مقاومت بالایی در برابر لرزش و ضربه دارد. به همین دلیل هنگام جابه‌جا کردن لپ‌تاپ در حالت روشن، از دیتا‌ها و اطلاعات مهم محافظت می‌کند.

بیشتر بخوانید:‌راهنمای خرید لپ تاپ سبک وزن

 

سخن پایانی در بررسی تفاوت هارد SSD و HDD

در این مقاله شما را برای خرید هارد SSD یا هارد HDD راهنمایی کردیم. در پایان اگر از کامپیوتر‌های دسکتاپ استفاده می‌کنید، می‌توانید هر دو نوع هارد را بخرید. برای مثال سیستم عاملی را که به سرعت بالاتری نیاز دارد، روی یک هارد SSD کوچک‌تر نصب کنید و فایل‌های دیگر را روی HDD قرار دهید. بدین صورت با خرید یک هارد SSD با گنجایش پایین‌تر، هزینه کم‌تری هم می‌پردازید.

سوالات متداول

  هارد SSD چیست و چگونه کار می‌کند؟

هارد SSD نوعی فضای ذخیره‌سازی است که به‌جای استفاده از دیسک‌های مغناطیسی، به کمک حافظه‌های فلش، اطلاعات را ذخیره می‌کند.

  هارد HDD چیست و چه تفاوتی با SSD دارد؟

هارد HDD نوعی حافظه است که اطلاعات را روی دیسک‌های مغناطیسی ذخیره می‌کند و از نظر سرعت، وزن، طول عمر و قیمت با هارد SSD متفاوت است.

  آیا ارتقاء از HDD به SSD ارزش دارد؟

بله اگر به‌دنبال بهبود عملکرد سیستم عامل و افزایش سرعت اجرای برنامه‌ها هستید، ارتقا از HDD به SSD بسیار ارزشمند است.

  طول عمر هارد‌های SSD چقدر است؟

عمر مفید هارد دیسک SSD به‌طور متوسط بین ۵ تا ۱۰ سال است؛ اما مقدار دقیق آن به نوع کاربری و استفاده شما بستگی دارد.

علیرضا چرمچی

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *