ترافلاپ چیست؟
اگر از طرفداران بازیهای کامپیوتری و پیگیر اخبار کنسولهای بازی نسل نهم هستید حتما به اصطلاح ترافلاپ برخوردهاید.
اخیرا طرفداران مایکروسافت و ایکسباکس و طرفداران سونی و پلیاستیشن بر سر این اصطلاح و برتری کنسول مورد علاقهشان کشمکشهای جالبی دارند. این بحث و جدل در حالی است که اکثر طرفداران اطلاعی از چیستی این اصطلاح ندارند. شاید اگر درسی که خواندهاند در مورد ریاضیات و علم کامپیوتر باشد، این قبیل اصطلاحات را به خوبی بشناسند. در این مقاله سعی داریم اصطلاح ترافلاپ را به سادهترین حالت ممکن توضیح دهیم.
به چه چیزی ترافلاپ میگویند؟
اخیرا اکس باکس سری x در تبلیغاتش در مورد قدرت پردازش گرافیکیاش گفته که دارای ۱۲ ترافلاپ است. این در حالی است که پلی استیشن ۵ تنها ۱۰ ترافلاپ قدرت پردازش گرافیکی دارد. این موضوع رقابت دیرینه این دو کنسول برتر در صنعت بازیهای کامپیوتری را داغ کرده است.
به قدرت محاسبه یک تریلیون اعداد اعشاری در یک ثانیه، یک ترافلاپ گفته میشود. برای مثال وقتی که یک کارت گرافیک شش teraflop قدرت داشته باشد به این معناست که شش تریلیون ممیز شناور (اعداد اعشاری) را در ثانیه مورد پردازش قرار میدهد.
فلاپها نشان میدهند که یک پردازنده توانایی حل چندین معادله مربوط به اعداد اعشاری در ثانیه را دارد. جالب است بدانید که یک ماشین حساب جیبی برای محاسبات در توان خود تنها به ۱۰ فلاپ نیازمند است. حال خود قدرت کامپیوترهای امروزی را بسنجید.
سازندگان کارتهای گرافیکی برای بیان قدرت پردازش محصولات خود به زبان جهانی از این اصطلاح استفاده میکنند.
آیا teraflop بیشتر به معنای عملکرد بهتر کارت گرافیک است؟
به طور کلی باید گفت که بله teraflop بیشتر باید این مفهوم را برساند. ولی طی این سالها شاهد عرضه شدن کارتهای گرافیکی متعددی بودهایم که با داشتن ترافلاپ بیشتر عملکرد ضعیفتری نسبت به رقبای خود با میزان teraflop کمتر داشتهاند. زیراکه عملکرد بهتر کارتهای گرافیکی به فاکتورهای متعددی از قبیل نوع معماری پردازشگر، بافر فریم، قدرت RAM و در نهایت سرعت هستههای پردازشگر کارت گرافیک وابسته است.
با این اوصاف برنده نهایی بین این دو کنسول نسل نهمی هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. میتوان گفت جنگ همچنان تا قبل از عرضه نهایی ادامه دارد.
رسیدن به درجه ترافلاپ در علم کامپیوتر یک پیشرفت بینظیر است. اکنون فلاپ، مگافلاپ و گیگافلاپ را پشت سر گذاشتهایم و در مورد teraflop صحبت میکنیم در حالی که سالها پیش سازندگان حتی فکر نزدیک شدن به درجه teraflop را نمیکردند. حال شاهد استفاده از این اصطلاح حتی در صنعت بازی سازی هستیم.
امروزه محققان در سراسر جهان در مورد ابرکامپیوترهایی دارای بیشتر از ۱۰۰ پتافلاپ قدرت پردازش صحبت میکنند. هر پتافلاپ ۱۰۰۰ ترافلاپ است.
امروز رکورددار قدرت پردازش ابر کامپیوتر ساخته IBM در کتاب خانه ملی Oak Ridge National است.
بیشتر بخوانید: تاثیر هوش مصنوعی بر مشاغل