فناوری شارژ سریع: تکنولوژی فست شارژ

 فناوری شارژ سریع: تکنولوژی فست شارژ

بسیاری از گوشی‌های هوشمند جدید از فناوری شارژ سریع پشتیبانی می‌کنند. برخلاف سال‌های گذشته، دیگر نیازی نیست برای شارژ مجدد گوشی مدت زمان زیادی منتظر بمانیم تا بتوانیم مجددا از گوشی خود بعد از اتمام شارژ استفاده کنیم. در حال حاضر تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند موفق شده‌اند دستگاه‌هایی را تولید کنند که کمتر از ۳۰ دقیقه مجددا تکمیل ظرفیت می‌شوند. اما فناوری سریع شارژ چیست و چگونه می‌تواند ظرفیت باتری را در مدت بسیار کم تکمیل کند؟ آیا این فناوری، گوشی هوشمند را دچار آسیب خواهد کرد؟ در این مقاله همراه ما باشید تا نگاهی کامل به این فناوری داشته باشیم.

فناوری شارژ سریع چیست؟

شارژ سریع قابلیتی است که به شما اجازه می‌دهد دستگاه خود را در زمان کمتری نسبت به یک گوشی معمولی شارژ یا روشن کنید. شارژ سریع نیازمند ارسال انرژی بیشتر به دستگاه شما در مدت زمان نسبتا کوتاه‌تر است. در شارژ سریع، تعداد وات (W) ورودی به باتری دستگاه افزایش پیدا می‌کند یک گوشی هوشمند متوسط در هنگام شارژ شدن از پورت USB خود حدود ۲٫۵ الی ۶ وات انرژی دریافت می‌کند. شارژرهای سریع می‌توانند این میزان را به حدود ۱۰ برابر افزایش دهند و برخی از گوشی‌ها به سمت ۱۲۰ وات حرکت می‌کنند. باید توجه داشته باشید همه اسمارت‌فون‌ها از شارژ سریع پشتیبانی نمی‌کنند و همه شارژرها هم در گروه شارژرهای سریع محسوب نمی‌شوند.

برای این‌که قابلیت شارژ سریع بتواند به خوبی عمل کند، نیازمند آداپتور و گوشی هوشمند خواهید بود که از این فناوری پشتیبانی کند. بنابراین اگر از شارژر سریع روی گوشی هوشمندی استفاده کنید که از فناوری شارژ سریع پشتیبانی نکند، خواهید دید هیچ‌گونه تفاوتی در مدت زمان شارژدهی ایجاد نمی‌شود. هنگامی که از یک شارژر معمولی روی یک گوشی شارژ سریع استفاده می‌کنید، همین اتفاق خواهد افتاد؛ گوشی شما با سرعت عادی شارژ می‌شود.

شارژ سریع قابلیتی است که به شما اجازه می‌دهد دستگاه خود را در زمان کمتری نسبت به یک گوشی معمولی شارژ یا روشن کنید.
شارژ سریع قابلیتی است که به شما اجازه می‌دهد دستگاه خود را در زمان کمتری نسبت به یک گوشی معمولی شارژ یا روشن کنید.

عملکرد شارژ سریع چگونه است؟

وات را باید واحد SI برای توان عنوان کرد. توان حاصل ضرب جریان بر حسب آمپر و ولتاژ بر حسب ولت است. افزایش جریان یا ولتاژ باعث افزایش توانی می‌شود که از شارژر و داخل دستگاه عبور می‌کند. در فناوری شارژ سریع، ولتاژ یا جریان افزایش خواهد یافت و در حالی که دیگری ثابت باقی می‌ماند. هنگامی که ولتاژ افزایش یابد، دستگاه سریع‌تر گرم شده و این در حالی است که به جای افزایش جریان به کابل‌های ضخیم‌تر نیاز خواهید داشت. شرکت‌های مختلف، تکنیک‌های شارژ سریع متنوعی دارند که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کوالکام (شارژ سریع)
  • USB Power Delivery
  • One Plus
  • شارژ سریع تطبیقی سامسونگ (Samsung Adaptive Fast Charging)
  • هواوی (Super Charge)
  • مدیاتک (Pump Express یا PE)
  • One Plus Warp Charging

سریع‌ترین گوشی شارژی دنیا چیست؟

از جولای سال ۲۰۲۱ میلادی، گوشی موبایل ویوو iQ00 7 به عنوان سریع‌ترین گوشی دنیا از نظر سرعت شارژ مجدد است. با سرعت شارژ سریع ۱۲۰ وات، ۴۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت خود را به صورت کامل و در کمتر از ۳۰ دقیقه تکمیل ظرفیت می‌کند. البته این موضوع قابل بحث است، چرا که شیائومی ۱۰ اولترا با ظرفیت ۴۵۰۰ میلی‌آمپر ساعت و فناوری شارژ سریع ۱۲۰ وات در کمتر از ۲۰ دقیقه مجددا شارژ می‌شود؛ حتی ظرفیت بیشتری در مقایسه با گوشی ویوو دارد. شیائومی ۱۰ اولترا در حدود ۶ دقیقه بعد از اتصال به شارژر ۱۲۰ وات خود، ۷۰ درصد شارژ مجدد خواهد شد که باعث می‌شود در جایگاه دوم نسبت به ویوو iQ00 7 قرار بگیرد. وان پلاس ۹ پرو در رده سوم قرار دارد، چرا که باتری ۴۵۰۰ میلی‌آمپر ساعت خود را در حدود ۳۰ دقیقه با شارژر ۶۵ وات خود به صورت کامل تکمیل ظرفیت می‌کند.

سایر برندها همانند اوپو، ریلمی و پوکو از سایر دستگاه‌ها در زمینه فناوری شارژ سریع پیروی می‌کنند. سریع‌ترین گوشی در زمینه شارژ وایرلس را باید می ۱۱ اولترا معرفی کرد که از فناوری شارژ سریع بی‌سیم ۶۷ وات پشتیبانی می‌کند. با این‌که شارژ وایرلس یک مفهوم جدید است، اما در میان گوشی‌های موجود در جهان، شارژ سیمی هنوز جایگاه ویژه خود را حفظ کرده است. از سوی دیگر، یک گوشی همانند شیائومی ۱۱ تی پرو که به عنوان یکی از گوشی‌های میان‌رده کمپانی شناخته می‌شود، از فناوری شارژ سریع ۱۲۰ وات پشتیبانی کرده و در مدت زمان ۱۷ دقیقه به صورت کامل تکمیل ظرفیت می‌شود که در نوع خود بی‌نظیر است. در حال حاضر استفاده از فناوری شارژ سریع به گوشی‌هایی با قیمت‌های اقتصادی راه پیدا کرده و این نوید را می‌دهد در آینده نه چندان دور شاهد این فناوری‌ها در گوشی‌های ارزان‌قیمت خواهیم بود.

بیشتر بخوانید: تکنولوژی جدید شارژر بی سیم شیائومی Mi Air Charge

آیا فناوری شارژ سریع گوشی اندروید از آیفون بیشتر است؟

گوشی‌های اندروید حتی بدون قابلیت فناوری شارژ سریع هم از گوشی‌های آیفون سریع‌تر شارژ می‌شوند. در ۱۵ دقیقه، گوشی‌هایی همانند موتو ایکس و وان پلاس به ۲۰ درصد خواهند رسید و این عدد در گوشی‌های آیفون به مراتب کمتر است.

گوشی‌های اندروید حتی بدون قابلیت فناوری شارژ سریع هم از گوشی‌های آیفون سریع‌تر شارژ می‌شوند.

آیا قابلیت فست شارژ برای گوشی ضرر دارد؟

شارژ سریع در حال تبدیل شدن به یک ویژگی استاندارد در گوشی‌های هوشمند، وسایل نقلیه الکتریکی، لپ تاپ‌ها و سایر ابزارها است؛ این یک قابلیت و توانمندی بسیار خوب محسوب می‌شود، چرا که به شما اجازه می‌دهد دستگاه یا ماشین خود را در زمان کمتر نسبت به آنچه معمولا باید منتظر بمانید، آماده به کار کنید، اما به همان اندازه که سرعت شارژ چشمگیر و خیره‌کننده را ارائه می‌کند، آیا می‌تواند تاثیر منفی روی طول عمر باتری گوشی داشته باشد؟ معمولا کاربران این سوال را به دلیل افزایش دمای گوشی هنگام اتصال به برق مطرح خواهند کرد، چرا که این مسأله می‌تواند موجب ایجاد نگرانی شود. همانطور که می‌دانید، گرما برای باتری گوشی هوشمند می‌تواند ضرر داشته باشد، علی‌الخصوص انواع باتری‌های لیتیوم یونی که امروزه در بیشتر گوشی‌های هوشمند قرار دارند. این مسأله یکی از دلایلی است که سیستم‌های شارژ سریع سعی می‌کنند حرارت را تا حد زیادی کاهش دهند و در عین حال، خروجی افزایش پیدا کند.

اگر بخواهیم پاسخی قاطع به این سوال بدهیم که آیا فناوری‌های شارژ سریع می‌توانند به باتری گوشی آسیب بزنند یا خیر، باید بگوییم پاسخ منفی است و حرارت به علت عملکرد فناوری شارژ سریع است. باتری‌های فست شارژ دارای دو فاز شارژ هستند. مرحله نخست جایی است که آن‌ها تا حد ممکن می‌توانند قدرت را به دست بگیرند و معمولا زمانی به حساب می‌آید که ظرفیت باتری کم یا خالی است. این مسأله نشان می‌دهد که چرا در بازاریابی گوشی‌های هوشمند، شرکت‌هایی را می‌بینید که زمان مشخصی را برای شارژ باتری از صفر تا مقداری از ظرفیت اعلام می‌کنند. زمانی که شارژ باتری به مقدار ذکرشده برسد، ناگهان سرعت شارژ کاهش یافته تا از بروز گرمای بیش از حد جلوگیری کند و بدین‌ترتیب، طول عمر باتری گوشی کاهش پیدا نکند. احتمالا متوجه شده‌اید گوشی تا درصد معینی را با سرعت بالا شارژ خواهد شد، اما برای تکمیل ظرفیت، زمان بیشتری مورد نیاز است.

قابلیت شارژ سریع به لطف سیستم‌های مدیریت شارژ نمی‌توانند باعث کاهش طول عمر باتری شود.
قابلیت شارژ سریع به لطف سیستم‌های مدیریت شارژ نمی‌توانند باعث کاهش طول عمر باتری شود.

شایان ذکر است اگر دمای دستگاه از حد معینی بیشتر شود، امکان دارد گوشی به صورت کامل قابلیت فست شارژ را غیرفعال کرده و آن را در حالت عادی قرار دهد؛ این مسأله باعث می‌شود از بروز آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود. شرکت‌های بزرگ روش‌های دیگری را برای کاهش تاثیر فشار ناشی از فناوری شارژ سریع ابداع کرده‌اند. این کمپانی‌ها از دو باتری به صورت همزمان استفاده می‌کنند که باعث می‌شود بار ورودی را در مرحله شارژ سریع اشتراک‌گذاری کنند؛ این مسأله می‌تواند مانع از آسیب‌های احتمالی شود و فشار روی باتری را تا حد زیادی کاهش دهد. یکی دیگر از روش‌های پیشگیری از بروز مشکل هنگام استفاده از فناوری شارژ سریع را باید مربوط به مسائل نرم‌افزاری دانست. گوشی‌های هوشمند دارای سیستم مدیریت اختصاصی برای نظارت روی شارژ هستند و از آسیب دیدن باتری در اثر ورود شارژ زیاد جلوگیری می‌کنند. شارژ باتری بهینه‌شده اپل، یک مثال عالی درباره این مسأله است.

در حالت کلی اثربخشی نرم‌افزار مدیریت باتری گوشی تعیین می‌کند آیا فناوری شارژ سریع می‌تواند روی سلامت باتری تاثیرگذار باشد یا این‌که هیچ مشکلی نخواهد داشت. البته این فقط یک عامل مهم بوده و طول عمر باتری گوشی موبایل به عوامل متعدد و زیادی وابسته است؛ به عنوان مثال، اسناد پشتیبانی کمپانی اپل موارد زیر را درباره گوشی‌های خود اعلام کرده است: یک باتری معمولی به گونه‌ای طراحی شده تا ۸۰ درصد ظرفیت اولیه خود را در ۵۰۰ چرخه شارژ کامل در شرایط عادی حفظ کند. 

سرعت رشد و آینده فناوری‌های شارژ سریع جالب‌تر از چیزی که هم اکنون است، خواهد بود. در آینده فضا به سمت شارژر وایرلس خواهد رفت و گوشی‌های مجهز به فناوری شارژ وایرلس باعث بازنشسته شدن آداپتورهای سیمی خواهند شد. فناوری شارژ سریع با سرعت بیشتری رشد کرده و خبرهای عجیبی در آینده پیرامون پیشرفت شرکت‌های مختلف خواهیم شنید. همچنین قابلیت شارژ سریع به لطف سیستم‌های مدیریت شارژ نمی‌توانند باعث کاهش طول عمر باتری شود. در این مقاله سعی شد به روش‌های مدیریت و جلوگیری از بروز آسیب ناشی از فناوری شارژ سریع اشاره شود. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات خوبی در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم.

مصطفی آرایشگر

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *