تاثیر ISO در عکاسی بر روی کیفیت عکس و بهترین تنظیم ISO در عکاسی
عکاسی هنر ثبت لحظات است که با توجه به ذوق و خلاقیت عکاس، شکوفا میشود. امروزه ثبت تصاویر بر روی گیرندههای تصویر جایگزین ثبت تصاویر بر روی کاغذ شده است و هنرمند عکاس باید برای خلق تصاویر هنری یکسری اصول عکاسی را به خوبی رعایت کند تا عکس باکیفیت خلق شود. در هنر عکاسی، ۳ اصل و ستون سرعت شاتر، اندازه دیافراگم و ISO بسیار حائز اهمیت خواهد بود که در این میان ISO در عکاسی بر روی کیفیت تصاویر تاثیر بهسزایی خواهد داشت. ایزو در واقع بیانگر حساسیت به نور در عکاسی است که تنظیم آن بر روی کیفیت نهایی عکس تاثیرگذار خواهد بود. حال بسیار از افراد مبتدی در زمینه عکاسی، این سوال را در ذهن دارند که مقدار و حساسیت ISO دوربین بر روی کیفیت نهایی عکس چه تاثیری دارد؟
در اینجا تلاش خواهیم کرد تا اطلاعات کامل و جامعی در ارتباط با ISO در عکاسی و تاثیر آن بر روی کیفیت عکس در اختیار علاقهمندان به هنر عکاسی قرار دهیم؛ بنابراین اگر به دنبال افزایش کیفیت عکاسی خود در شرایط مختلف هستید، توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
بیشتر بخوانید: عکاسی پرتره با گوشی
ISO در عکاسی چیست؟
واژه ISO مخفف عبارت International Standards Organization به معنای سازمان بینالمللی استانداردسازی است که در کنار سرعت شاتر و تنظیمات دریچه دیافراگم به عنوان یکی از ۳ المان اصلی تعیین میزان نوردهی به فیلم عکاسی یا سنسور دوربین دیجیتال مطرح میشود. ISO در واقع یکی از تنظیمات دوربین است که سبب روشن یا تاریک شدن عکس میشود. ISO در عکاسی این امکان را به عکاس میدهد تا در محیطهای کم نور و نسبتا تاریک هم بتواند عکاسی کند. نرخ ISO در حقیقت بیانگر حساسیت به نور است که مقدار آن از ۲۵ تا ۶۴۰۰ (حتی بیشتر) متغیر است. لازم به ذکر است که عکاسی با مقدار ISO بسیار زیاد سبب کاهش کیفیت عکس میشود و عکس همراه با نویز (Noise) خواهد شد؛ بنابراین استفاده ازISO در عکاسی باید زمانیکه روشن کردن تصاویر با سایر ابزارها چون تغییر اندازه دیافراگم یا تغییر سرعت شاتر امکانپذیر نیست، به صورت اصولی انجام شود.
Noise در مقادیر کم و زیاد ISO در عکاسی
همانطور که اشاره شد، بیشتر شدن مقدار ISO در عکاسی سبب کاهش کیفیت عکس میشود؛ زیرا در ایزوهای بالا، میزان Noise و لکهها در عکس افزایش مییابد. در واقع زمانیکه عکس با ISO 400 گرفته میشود، میزان روشنایی در آن نسبت به عکس با ISO 200دو برابر شده است. بهطور کلی هر چقدر عدد ISO در دوربین بالاتر باشد و حساسیت بیشتر شود، سنسور تصویر قویتر عمل کرده و تصویر دقیقتری خواهد گرفت اما در آن نویزهای دیجیتال (نقاط رنگی رنگی موجود در تصویر) بیشتری ثبت خواهد شد که کیفیت تصویر را تحت تاثیر قرار میدهند؛ بنابراین حتیالامکان باید نوردهی لازم را از طریق افزایش سرعت شاتر و دیافراگم انجام داد و از افزایش مقدار ایزو در عکاسی اجتناب کرد.
روش تغییر مقدار ISO در عکاسی
نحوه تغییر مقدار ایزو در عکاسی به نوع دوربین عکاسی بستگی دارد اما بهطور کلی، میتوان با چند روش معمول به تغییر مقدار ایزو اقدام کرد که این روشها به شرح زیر هستند:
- انتخاب یکی از حالتهای دوربین که اجازه تنظیم دستی ISO را میدهد، سپس باید یکی از حالتهای Manual، Shutter Priority، Aperture Priority یا Program را انتخاب کرد که حالتهای Manual یا اولویت دیافراگم (Aperture Priority) پیشنهاد مناسبی خواهند بود.
- در دوربینهای DSLR قدیمی یا دوربینهای بدون آینه، معمولا باید منوی دوربین یا بخش منو سریع را باز و به تنظیم دستی ISO اقدام کرد.
- در دوربینهای عکاسی حرفهای و پیشرفته، دکمه اختصاصی برای تنظیم ISO در نظر گرفته شده است که با فشردن یا چرخاندن آن، میتوان مقدار ISO در عکاسی را تنظیم کرد.
حال چنانچه از روش تغییر مقدار ISO در دوربین مطمئن نیستید، بهترین کار رجوع به دفترچه راهنما دوربین است تا با تسلط بر آن، بتوانید در مواقع ضروری چون محیط کم نور یا تاریک به تغییر مقدار ISO اقدام کنید.
تاثیر سرعت ISO بر تاری حرکت
بدون تردید هر چقدر مقدار ایزو در عکاسی پایینتر باشد، تصاویر با دقت رنگ و کیفیت بالاتری ثبت میشوند. حال گاهی اوقات سوژههایی وجود دارند که عکاس تمایل به عکاسی از آن در شرایط نوری تاریک دارد یا میخواهد از یک جسم که با سرعت زیاد در حال حرکت است، عکس بگیرد؛ در چنین شرایطی نیاز است تا مقدار ISO افزایش یابد تا بتوان تصاویر را با نوردهی مناسب ثبت کرد. بهطور کلی با بالا بردن مقدار ISO، میتوان از سرعتهای شاتر بالاتر هم استفاده کرد تا تاری ناشی از حرکت یا لرزش دوربین از بین رود. لازم به ذکر است اگر افراد تمایل به استفاده از تاری حرکت با مقاصد هنرمندانه داشته باشند، باید مقدار ISO در عکاسی را کاهش دهند و سپس با کاهش سرعت شاتر (به سرعتهای کمتر از ۳۰/۱ ثانیه) به تاری مطلوب برسند و میزان نویز در عکس هم کاهش یابد.
سرعت ISO و اندازه سنسور تصویر
اندازه سنسور تصویر با شمارش پیکسل دوربین متفاوت است. اندازه سنسور تصویر در دوربینهای دیجیتال برای مشخص کردن این موضوع که چه تنظیماتی برای ISO سبب کمترین میزان نویز دیجیتال خواهد شد، مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور کلی اندازه سنسور تصویر، ابعاد فیزیکی واقعی سنسور بوده که برای بسیاری از دوربینهای دیجیتال کمتر از ۳۵ میلیمتر است. ابعاد کوچک سنسور تصویر سبب تولید نویز دیجیتال بیشتر در ISOهای بالا (برای مثال ۸۰۰) میشود. سنسور فول فریم بزرگتر در تولیدات جدید این اجازه را میدهد که تعداد پیکسل بیشتر و بزرگتری در یک سنسور تصویر جمع شده و در نهایت برای تنظیمات ISO بسیار بالا حتی تا ۱۶۰۰، تصاویر بدون نویز و دقیق ثبت شوند؛ زیرا در سنسورهای فول فریم پیکسلهای بزرگتر، حساسیت به نور بیشتر است و در نتیجه انرژی الکتریکی مورد نیاز برای ایجاد ISO 800 به اندازه یک سنسور کوچکتر سبب ایجاد نویز دیجیتال در تصویر نخواهد شد؛ بنابراین دوربینهای دیجیتال فول فریم برای شرایط کم نور بدون ایجاد نویز زیاد مناسب هستند.
بهترین تنظیم ISO در عکاسی
هر چقدر میزان ISO دوربین پایینتر باشد، عکس بهتر و باکیفیتتری ثبت خواهد شد. عکسهایی که با مقدار ISO پایین گرفته میشوند، رنگهای دقیقتری دارند؛ از اینرو مقدار ISO بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ بهترین تصویر خروجی را به عکاس میدهد و این به طراحی و اندازه سنسور تصویر بستگی دارد. بهطور کلی هر چقدر میزان حساسیت حسگر تصویر به نور (ISO) کمتر باشد، تصویر طبیعیتر با نویز کمتر به ثبت خواهد رسید؛ بنابراین در شرایط نوری نامناسب بهتر است از سرعتهای بالاتر شاتر به جای استفاده از مقادیر بالای ISO استفاده کرد تا میزان نویز دیجیتال عکس به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کند.
جمعبندی تنظیم ISO
در مطلب فوق سعی کردیم تا اطلاعات مفیدی در ارتباط با ISO در عکاسی در اختیار علاقهمندان به هنر عکاسی قرار دهیم تا بتوانند در شرایط نوری کم، تصویر باکیفیتتری را به ثبت برسانند.
بیشتر بخوانی: آموزش ۱۰ ترفند برای افزایش کیفیت عکاسی با موبایل📷