تفاوت تراشه m1 و m2 در لپ تاپ های اپل چیست و چه انقلابی در دنیای پردازنده ها ایجاد کرده؟
اپل در مراسم WWDC امسال علاوه بر رونمایی از جدیدترین نسخه سیستمعاملهای خود، از جدیدترین تراشه اپل سیلیکون نیز رونمایی کرد. M2 که نسل دوم این تراشهها به حساب میآید، با مکبوک ایر جدید و مک بوک پرو ۱۳ اینچی عرضه میشود. اما تراشه M2 چه تفاوت هایی با تراشه M1 دارد؟
اپل با معرفی M1 در سال ۲۰۲۰ انقلابی در دنیای پردازندههای کامپیوتر ایجاد کرد. این عرضه اندام اپل در مقابل اینتل و ایامدی تنها به M1 محدود نشد و کوپرتینوییها نسخه پرو، مکس و اولترا را نیز با فاصله نسبتا کمی از یکدیگر روانه بازار کردند. اپل حالا با رونمایی از M2 در رویداد WWDC، اپل سیلیکون را رسما وارد نسل دوم خود کرده تا M2 تبدیل به جدیدترین تراشه بهکار رفته در مکبوک ایر و مکبوک پرو شود.
بیشتر بخوانید: بهترین پردازندههای گوشی
از نسخه پایه M1 در مک مینی ۶۹۹ دلاری تا نسخه اولترا در مک استودیو ۳۹۹۹ دلاری، تمامی نسخهها بر پایه معماری ARM و با لیتوگرافی ۵ نانومتری شرکت تایوانی TSMC تولید شدهاند. تراشه M1 اپل را میتوان مشتق شده از تراشه A14 این شرکت دانست.
تراشهای که اپل آن را در آیفون۱۲ استفاده کرد. اما کوپرتینوییها اینبار برای تولید M2، سراغ نسل دوم لیتوگرافی ۵ نانومتری TSMC رفتهاند و به این ترتیب میتوان M2 را مشتق شده از تراشه A15 بهکار رفته در آیفونهای سری ۱۳ دانست.
بیشتر بخوانید: اثرات VR در استفاده طولانی مدت
تفاوت تراشه m1 و m2 از لحاظ تعداد هسته
تعداد هستههای CPU همان ۸ هسته، شامل ۴ هسته پرقدرت با معماری فوقعریض و ۴ هسته کممصرف با معماری عریض است، اما بر خلاف کش هستههای کممصرف که تغییری نسبت به نسل قبل نداشته، مقدار کش هستههای پرقدرت از ۱۲ مگابایت به ۱۶ مگابایت ارتقا پیدا کرده است.
بر اساس نموداری که اپل از مقایسه CPU دو تراشه در حالت چند هستهای نشان داده، تراشه M2 در مقایسه با تراشه M1 در توان مصرفی یکسان ۱۵ وات، توانسته ۱۸ درصد عملکرد بهتری را به ثبت برساند. از آنجایی که تعداد هستههای CPU در هر دو تراشه یکسان است، به نظر میرسد این برتری عملکرد، ناشی از معماری جدید اپل سیلیکون باشد.
اما اپل در بخش گرافیک سخاوتمندانه عمل کرده و بهجای GPU هفت یا هشت هستهای که در M1 بهکار برده بود، در M2 از GPU هشت یا ده هستهای استفاده کرده است.
همین تفاوت سبب شده تا تراشه M2 در مقایسه با M1 بتواند با توان مصرفی یکسان ۲۵ درصد و با حداکثر توان مصرفی، ۳۵ درصد عملکرد بهتری را از خود بهجای بگذارد.
تعداد ترانزیستورهای موجود روی سطح M2 با رشد ۲۵ درصدی نسبت به M1، از ۱۶ میلیارد ترانزیستور به ۲۰ میلیارد ترانزیستور رسیدهاند.
همچنین چیپ جدید اپل، بهجای حداکثر پشتیبانی از ۱۶ گیگابایت رم LPDDR4X با نرخ تبادل داده ۴۲۶۶ مگاترنسفربرثانیه، میتواند تا ۲۴ گیگابایت رم LPDDR5 با نرخ تبادل داده ۶۴۰۰ مگاترنسفربرثانیه را پشتیبانی کند. البته این نخستین تراشه اپل نیست که در آن از رم LPDDR5 استفاده شده، چرا که در نسخه M1 پرو، مکس و اولترا نیز، اپل از همین رم استفاده کرده بود.
تفاوت تراشه m1 و m2 در پهنای باند حافظه است. در تراشه M1 پهنای باند حافظه ۶۸/۲۵ گیگابایتبرثانیه بود، اما در تراشه M2 این عدد به ۱۰۲/۴ گیگابایتبرثانیه رسیده است.
در بخش موتور پردازش عصبی، M2 مانند نسل قبل ١۶ هستهای است اما پردازش اطلاعات را ۴٠ درصد سریعتر انجام میدهد.
در M1 موتور پردازش عصبی میتوانست در هر ثانیه ١١ تریلیون عملیات را پردازش کند اما M2 توانایی پردازش ١۵/٨ تریلیون عملیات در هر ثانیه را دارد.
از دیگر مشخصات تراشه M2 میتوان به امکان انکود و دیکود کردن ویدیوهای ProRes و همینطور پشتیبانی از نمایشگر دوم با رزولوشن ۶K اشاره کرد. M2 قرار است در ماه آینده میلادی با عرضه مکبوک ایر جدید و مکبوک پرو ۱۳ اینچی راهی بازار شود.
درست است که تراشه M2 بهبودهایی از جمله در عملکرد CPU و GPU نسبت به M1 داشته و حالا میتواند ویدیوهای ۸K را انکود و دیکود کند، اما شاید بتوان گفت اپل در برآورده کردن انتظارات ما از پردازنده نسل دوم خود آنچنان موفق عمل نکرده است.
هرچند احتمالا همانند روندی که در عرضه تراشه M1 دیدهایم، میبایست منتظر نسخههای پرو، مکس و یا حتی اولترا M2 نیز باشیم.